Παρουσίαση Δήμου

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ξεκίνησε τη λειτουργία του από 1-1-2011,  με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Έχει ως  έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο και προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Πέτα, Αράχθου και Κομποτίου και της κοινότητας Κομμένου.

coinSkoufasΕίναι ένας Δήμος ιστορικός, καθώς φέρει το όνομα του Εθνεγέρτη και Ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικολάου Σκουφά, ο οποίος γεννήθηκε στο Κομπότι και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της Επανάστασης του Γένους.

maxi-tou-peta

Επιπροσθέτως, στις σελίδες της νεώτερης ιστορίας της χώρας είναι με έντονα γράμματα χαραγμένες, η Μάχη του Πέτα της 4ης Ιουλίου του 1822 με την θυσία των Ελλήνων και Φιλελλήνων στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας καθώς και το Ολοκαύτωμα του Κομμένου της 16ης Αυγούστου 1943 με την σφαγή 317 αμάχων θυμάτων από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο Δήμος έχει να επιδείξει μοναδικές ομορφιές καθώς το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο προσδίδει αξιοζήλευτες εναλλαγές στο φυσικό του τοπίο.

limni

Στο βόρειο τμήμα του, που είναι ημιορεινό, δεσπόζει το Πέτα, με την παραδοσιακή του Πλατεία, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το Μνημείο των Φιλελλήνων, την Μονή του Θεοτοκιού, το Λαογραφικό Μουσείο την πανέμορφη Λίμνη Πουρναρίου και την πανοραμική θέα προς την Άρτα και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Την ημιορεινή ζώνη συμπληρώνουν οι καταπράσινοι οικισμοί του Κλειστού, του Ζυγού, της Μαρκινιάδας, της Μέγκλας και των Μελατών οι οποίοι προσφέρουν μαγευτική θέα προς τη λίμνη.

Κατηφορίζοντας συναντά κανείς, τον ταχέως αναπτυσσόμενο οικισμό του Άγιου Δημήτριου με την όμορφη πλατεία του, το παραδοσιακό Νεοχωράκι με τα πέτρινα σπίτια του, την όμορφη Αμφιθέα και την γραφική Μεγάρχη.

andriantas_nskoufa2Στο κεντρικό σημείο του Δήμου βρίσκεται το Κομπότι, με αξιοθέατα τον Ανδριάντα του Νικολάου Σκουφά, τα Τούρκικα Φυλάκια (Κούλιες), το Λιμάνι και Περιβαλλοντικό Κέντρο Κόπραινας, την Παραλία Ράμματος και την Παλιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, καθώς και οι Σελλάδες με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Λίγο πιο ανατολικά, ψηλά στο λόφο, στέκεται σαν στολίδι το Φωτεινό με την μοναδική του θέα προς τον Αμβρακικό.

Αμφιθεατρικά στον απέναντι λόφο είναι χτισμένη η Περάνθη που ατενίζει τον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου, που είναι πεδινό και διασχίζεται από τον ποταμό Άραχθο, συναντά κανείς, πολλούς διάσπαρτους αγροτικούς οικισμούς.

amv-kolpos2Ανατολικά του ποταμού βρίσκονται οι Συκιές, ο Λουτρότοπος και το μαρτυρικό Κομμένο. 

Στην απέναντι όχθη, δίπλα στην πανέμορφη κοίτη του Αράχθου, είναι χτισμένο το Νεοχώρι, με το Παραποτάμιο Πάρκο του, τη γραφική παραλία Πλατανάκι και τις μαγευτικές λιμνοθάλασσες με τα διβάρια τους.

Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνουν διαδοχικά, ο Παχυκάλαμος, η Ακροποταμιά, ο Ανθότοπος, Αγία Παρασκευή και τα Κολομόδια.

Ένας Δήμος όμορφος, με ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, με μαγευτικά τοπία, με έντονες και σπάνιες εικόνες, που αξίζει να επισκεφθείς!

Δημοτική Ενότητα Πέτα

pic_16Έκταση και Πληθυσμός

Ο Δημοτική Ενότητα Πέτα εκτείνεται σε 105.571 στρέμματα, με την συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών να αποτελείται από ημιορεινές εκτάσεις. Εκτείνεται βόρεια της πόλης της Άρτας και η έδρα της, το Πέτα απέχει μόλις 7 χλμ από αυτή.
Κατά την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Πέτα ήταν 4.904 κάτοικοι, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη 46,5 κάτοικοι ανά Km2.

Αριθμός και ονομασία Τοπικών Κοινοτήτων

Ο Δημοτική Ενότητα Πέτα όπως συγκροτήθηκε το 2010 από το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές κοινότητες:
•    Δημοτική Κοινότητα Πέτα (περιλαμβάνει τους οικισμούς Πέτα, Αγ. Δημήτριος, Αμφιθέας, Άνω Άγιοι Ανάργυροι, Κλειστό, Νεοχωράκι και Πουρνάρι)
•    Τοπική Κοινότητα Μαρκινιάδας (περιλαμβάνει τους οικισμούς Μαρκινάδας, Διασέλλα, Ζυγός, Μέγκλα και Μελάτες)
•    Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης
Η Δημοτική Ενότητα Πέτα υπάγεται Διοικητικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, Δικαστικά στα Δικαστήρια της Άρτας, Οικονομικά στην Δ.Ο.Υ. Άρτας και Αρχαιολογικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού Άρτας.

Οδικοί Άξονες

Οι  κύριοι οδικοί άξονες πρόσβασης στην περιοχή είναι :
•    Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα - Αγρίνιο – Άρτα – Δήμος Πέτα
•    Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα - Αγρίνιο - Πρέβεζα – Άρτα - Δήμος Πέτα
•    Αθήνα - Λαμία – Τρίκαλα – Άρτα - Δήμος Πέτα
•    Θεσ/νίκη - Κατερίνη - Λάρισα – Μετέωρα - Ιωάννινα – Άρτα – Δήμος Πέτα
•    Θεσ/νίκη - Κατερίνη - Λάρισα - Τρίκαλα – Άρτα - Δήμος Πέτα
•    Θεσ/νίκη - Γρεβενά  - Μέτσοβο - Ιωάννινα – Άρτα- Δήμος Πέτα
•    Θεσ/νίκη – Βέροια - Κοζάνη - Νεάπολις - Κόνιτσα - Ιωάννινα – Άρτα - Δήμος Πέτα
•    Ηγουμενίτσα – Άρτα- Δήμος Πέτα

Αεροδρόμια - Λιμάνια

Τα πλησιέστερα αεροδρόμια στην περιοχή είναι Κρατικός Αερολιμένας Πρέβεζας (Ακτίου) και Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων που απέχουν 60Km και 80Km αντίστοιχα. Ενώ το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το πλησιέστερο στην περιοχή και απέχει 115 km.
Ο τομέας των Μεταφορών παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής. Είναι εκείνος που καθορίζει το βαθμό και την ποιότητα της επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και οικονομικών συντελεστών, που δραστηριοποιούνται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό χωρικό πεδίο της.

Μορφολογία εδάφους

Η έκταση της Δημοτικής Ενότητας Πέτα ανέρχεται σε 105,571 km2. Η έκταση αυτή αντιπροσωπεύει το 6,5% του Νομού Άρτας (1.612 km2) και το 1,15% της Περιφέρειας Ηπείρου (9.223 km2). Μορφολογικά η περιοχή χαρακτηρίζεται ημιορεινή αποτελούμενη κυρίως από ημιορεινές εκτάσεις .
Το κλίμα της περιοχής έχει βασικά τα στοιχεία του μεσογειακού κλίματος, χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Σύνηθες φαινόμενο αποτελούν οι παγετοί κατά τους χειμερινούς μήνες προκαλώντας ζημιές στην δενδροκομική παραγωγή της περιοχής. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17-19 °C, οι πιο θερμοί μήνες χαρακτηρίζονται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ενώ ο πιο ψυχρός μήνας είναι ο Ιανουάριος. Το μέσο ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων ανέρχεται στα 1200,00 mm, οι πιο βροχεροί μήνες είναι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ενώ οι πιο ξεροί Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Η διακύμανση της υγρασίας θεωρείται κανονική, η μέση ετήσια υγρασία αγγίζει το 67,05%, το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας παρατηρείται το Νοέμβριο ενώ το μικρότερο τον Ιούλιο. Ανεμολογικά στην περιοχή πνέουν Βορειοανατολικοί άνεμοι με μέση ετήσια ένταση 5,4 kt.

Все-таки странно, наконец сказал "Основание Рима" он.

Правда, Бен "ПБУ 24/2011 "Учет затрат на освоение природных ресурсов"" работал не во всю силу.

Теперь правительство "350 самых лучших советов для секса" вынуждено было отомстить за "Свои люди сочтемся Гроза Бесприданница" его смерть.

Ведь мы едем совсем "Детский плутарх Великие и знаменитые Средние века От Теодориха до Лютера" не по той дороге, прервал Джек "Гражданский процесс России Практикум" мои размышления.

После этого не только не собралась "Все люди - враги" толпа любопытных, а, напротив, рассеялась "Винни и его друзья. Книжка-мозаика" и та "Бег. Белая гвардия" небольшая группа офицеров, которые были "Трагедия на Дальнем Востоке 2тт" свидетелями происшествия.

Я думаю, что они не причинили бы мне никакого вреда.

Δημοτική Ενότητα Κομμένου

Έδρα της Δημοτικής Ενότητας Κομμένου αποτελεί το Μαρτυρικό Κομμένο, το όποιο μάλιστα είναι και ιστορική έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Το Κομμένο βρίσκεται στον κάμπο της Άρτας, στο τέρμα της διαδρομής του Αράχθου. Τα όρια του οικισμού απέχουν 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ενώ τα 8.500 στρέμματα κοινοτικών εκτάσεων που βρέχονται από αυτή, αγκαλιάζουν το δέλτα του Αράχθου, συνθέτοντας ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Εθνικού πάρκου του Αμβρακικού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

kommeno_map


Οι Κομμιώτες στηριζόμενοι στην παράδοση λένε ότι το χωριό βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη σημερινή θέση στο Παλιοχώρι. Στην περιοχή έχουν βρεθεί κεραμικά που μαρτυρούν την ύπαρξη κατοίκων. Πολλοί πιστεύουν ότι η ονομασία Κομμένο προήλθε επειδή ο Άραχθος έκοβε την περιοχή με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Μια άλλη εκδοχή της ονομασίας προέρχεται από τον διαχωρισμό του χωριού σε δύο τμήματα. Πιστεύεται ότι το Νεοχώρι ήταν ενωμένο με το Κομμένο και λεγόταν Κακούδι. Σε μία πλημμύρα του ποταμού Αράχθου, με νερά ερμητικά άλλαξε η κοίτη του ποταμού και χώρισε την περιοχή στα δύο. Έντρομοι πολλοί κάτοικοι πήγαν βορειότερα και έφτιαξαν νέο χωριό που το ονόμασαν Νεοχώρι. Οι κάτοικοι του Νοτιοανατολικού τμήματος έφτιαξαν νέο χωριό και το ονόμασαν Κομμένο. Ωστόσο, η παράδοση αυτή είναι άγνωστη στο Κομμένο και υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβειά της.

Η πρώτη μαρτυρία που αναφέρεται στην ύπαρξη της Κοινότητας Κομμένου ήταν το 1696, στην απόφαση του έκτακτου προβλεπτή της Αγίας Μαύρας Αλοϋσιου Φόσκαρι για τις εισφορές των χωριών της Άρτας υπέρ της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας με σκοπό την προστασία τους από τους διάφορους επιδρομείς και πειρατές. Με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1881, ο ποταμός Άραχθος κατέστη το φυσικό σύνορο μεταξύ ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας και το Κομμένο αποτέλεσε την ακρότατη κατοικημένη ελληνική περιοχή.

kommenoΚατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το χωριό αποτέλεσε τόπο σφαγής που διεπράχθη από τους Γερμανούς. Στις 16 Αυγούστου 1943, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 317 κατοίκους και έκαψαν όλο το χωριό, καθιστώντας το ένα από τα ολοκαυτώματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς και ο μισός πληθυσμός σκοτώθηκε. Ωστόσο, οι κάτοικοι που επέζησαν ξαναέχτισαν το χωριό, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 835 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία εθνική καταμέτρηση από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Στη μνήμη των ανθρώπων που θυσίασαν τις ζωές τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα Κρουστοπανυγήρι. Η γιορτή αυτή έχει εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό χαρακτήρα. Διαρκεί για μία εβδομάδα και περιλαμβάνει συναυλίες και εκπαιδευτικές εκδρομές.Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε διάφορες περιοχές της Κοινότητας Κομμένου από την κεντρική πλατεία του χωριού, την περιοχή της κατασκήνωσης έως το Δέλτα του Ποταμού Αράχθου και του Αμβρακικού Κόλπου. Πάνω από όλα το Κρουστοπανυγήρι είναι μια προσπάθεια διάδοσης της ειρήνης με συναυλίες, εκθέσεις, μαθήματα, σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια, συναντήσεις, jam sessions, δρώμενα κλπ.

Πέρα από την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, το Κομμένο αποτελεί τόπο σημαντικού λαογραφικού πλούτου. Υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή όπως η Βυζαντινή Εκκλησιά της Μονής της Αγίας Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού καθώς και πολλά παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια. Σε μια προσπάθεια διατήρησης της λαογραφικής κληρονομιάς, το Κομμένο έχει αποφασίσει στην κατασκευή λαογραφικού μουσείου.

Η ιστορική, πολιτισμική και λαογραφική πλευρά της Κοινότητας σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά στοιχεία υψίστης σημασίας όπως το Δέλτα του Ποταμού Αράχθου και του Αμβρακικού Κόλπου, καθιστούν την Κοινότητα Κομμένου την περιφάνεια ενός χωριού πλούσιου από φυσική ομορφιά, παράδοση και ιστορία.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΗΠΕΙΡΟΥ
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 835 κάτοικοι
ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα): 14.354
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ: 1 ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΝΑ 58 ΤΧΜ

К немалому моему облегчению, "Правила русского языка в таблицах и схемах." я убедился, что могу распознать Пухнасточку среди ее братьев и сестер, "скачать раскрутку сервера" несмотря на то, что у всех щенков была примерно одинаковая раскраска.

Я "дом образцового содержания скачать фильм" хотел знать, в чем его причина.

Пожалуй, "питер пен мультфильм скачать" это для меня уже чересчур.

Это имя не выходило у меня "Искусство грудного вскармливания" из головы на протяжении "Математика за 5 шагов. 1-4 классы" всего долгого пути к нашему недавно основанному убежищу.

Поэтому все, "Скачать русификатор toca race driver 3" что мне требовалось это сжимать запястье.

Затем какое-то время нас "Учимся решать задачи. 3 класс" окружала полнейшая тьма, но вскоре мы уже шли по лесной тропинке, и солнце светило "12 шагов к сыроедению" сквозь арки ветвей у нас над головой, а по обеим "Чтение с увлечением. Развитие и обучение детей от 6 до 7 лет" сторонам цвели фиалки.

Δημοτική Ενότητα Κομποτίου

kompoti

Η Δημοτική Ενότητα Κομποτίου έχει έδρα το ιστορικό Κομπότι, βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα του Νομού Άρτας και της Ηπείρου, στο 142ο χλμ. της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, 10 χλμ. πριν από την πόλη της Άρτας . Αποτελείται από τις πρώην κοινότητες Κομποτίου, Σελλάδων και Φωτεινού, και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (18/03/2001) έχει πληθυσμό 3.485 κατοίκους:

Κομπότι 2.357
Σελλάδες 754
Φωτεινό 374

Η περιοχή του Δήμου είναι πεδινή-ημιορεινή και η έκτασή του είναι 38,6 τ.χ. Το Κομπότι είναι η γενέτειρα του Νικολάου Σκουφά, ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας και του σοφού δασκάλου Ευσταθίου Γεροστάθη και του γιου του Κωνσταντίνου Γεροστάθη εξέχοντος φιλικού και στενού συνεργάτη του Ιωάννη Καποδίστρια.


ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η Τοπική Κοινότητα Σελλάδων που ήδη έχει ενωθεί με αυτή του Κομποτίου, κοντά στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η Τοπική Κοινότητα Φωτεινού που είναι χτισμένη σε ένα υπέροχο λόφο 500μ. με θέα μοναδική. Το νεόκτιστο Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

louronisidesΟ Αμβρακικός Κόλπος, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους με διεθνές ενδιαφέρον. Οφείλει τη σπουδαιότητά του στην ποικιλία και ιδιομορφία του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος και είναι καταφύγιο πολλών σπάνιων πουλιών και του γνωστού αργυροπελεκάνου, ενώ  πασίγνωστα είναι τα δελφίνια του.

koprainaΗ Κόπραινα
Η Κόπραινα, το παλιό λιμάνι του Νομού Άρτας στον Αμβρακικό, με τον επιβλητικό Φάρο της και τα αναπαλαιωμένα παραδοσιακά κτίριά της που στεγάζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τον Ξενώνα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού.

koulies2Οι Κούλιες
Φυλάκια χτισμένα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως είχαν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Ανεξαρτησίας του 1832.

Δημοτική Ενότητα Αράχθου

IMG_4607

Γεωγραφική Θέση

Η Δημοτική Κοινότητα Αράχθου βρίσκεται στα νότια του Νομού Άρτας και αποτελείται από τους οικισμούς Νεοχωρίου, που είναι και η έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αράχθου, Αγίας Παρασκευής (μαζί με τους οικισμούς Ανθότοπο και Κολομόδια), Ακροποταμιάς, Λουτροτόπου, Παχυκαλάμου, Περάνθης και Συκιών. Η έδρα, απέχει από την πόλη της Άρτας 16 km.

Όμοροι δήμοι είναι από δυτικά ο Δήμος Αρταίων, ανατολικά ο Δήμος Κομποτίου και νότια η Κοινότητα Κομμένου, ενώ μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του Δήμου βρέχεται απ’ τον Αμβρακικό Κόλπο.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ τους 17-18 C, ενώ οι άνεμοι που συνήθως πνέουν είναι ανατολικοί και νότιοι. Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν και οι παγετοί με τις γνωστές ζημιές που προκαλούν στην δενδροκομική παραγωγή της περιοχής.

Έκταση

Συνολικά η περιοχή καλύπτει έκταση 73,4 χιλιάδων στρεμμάτων (αναλυτικά ο καταμερισμός της έκτασης φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Χαρακτηρίζεται ως πεδινή περιοχή και παρουσιάζει ομοιομορφία μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων που την απαρτίζουν, μιας και όλες είναι πεδινές περιοχές.

α/ α

Τοπική
Κοινότητα

Έκταση
(χιλ. στρ.)

Έκταση
%

Kαλ/μη εκ. (χιλ. στρ.)

Kαλ/μη εκ. %

Βοσκότοποι (χιλ. στρ.)
Βοσκότοποι % Δάση Δάση % Νερά Νερά % Οικισμοί Οικισμοί %
Δημ. Ιδιώτ. Δημ. Ιδιώτ.
1 Νεοχώρι 32,2 43,9 10,6 14,5 15,8 0,9 21,5 1,2 0,4 0,5 3,0 4,1 1,5 2,0
2 Αγ. Παρασκευή
(μαζί με τους οικισμούς Ανθοτόπου & Κολομοδίων)
10,4 14,1 8,1 11,0 0,5 0,5 0,7 0,7 - - - - 1,4 1,9
3 Ακροποταμιά 5,2 7,1 3,2 4,3

0,5

0,2
0,7
0,2
-
-
0,4
0,6
0,9
1,3
4 Λουτρότοπος 3,2
4,4
1,9
2,5
0,4
0,2
0,6
0,2
-
-
0,3
0,4
0,4
0,5
5 Παχυκάλαμος 6,0
8,2
4,2
5,7
0,9
0,5
1,2
0,8
-
-
0,1
0,1
0,4
0,5
6 Περάνθη 7,1
9,7
3,6
4,9
1,2
-
1,6
-
1,3
1,8
0,5
0,7
0,5
0,7
7 Συκιές
9,2
12,6
4,5
6,2
1,4
1,1
1,9
1,5
-
-
1,8
2,4
0,5
0,7
ΣΥΝΟΛΟ

73,4

100
36,1
49,1
20,7
3,4
28,2
4,6
1,7
2,3
6,1
8,3
5,6
6,3

 

Πίνακας 1 Κατανομή της Δημοτικής Ενότητας Αράχθου κατά τοπική κοινότητα στις βασικές κατηγορίες χρήσης γης.

Από τον Πίνακα 1 διαπιστώνεται ότι το Νεοχώρι αποτελεί και τη μεγαλύτερο σε έκταση τοπική κοινότητ. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι η μέση έκταση της περιοχής (49,1%) είναι καλλιεργήσιμη γη. Το γεγονός αυτό και μόνο, αποτελεί βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ως αγροτική περιοχή.
Σημαντικό ποσοστό (33%) καταλαμβάνουν οι βοσκότοποι, που μάλλον πρόκειται για αλίπεδες εκτάσεις, στις οποίες παρατηρείται μικρή κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η καλύτερη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών μελλοντικά, καλό θα είναι να διερευνηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πληθυσμός

Τοπική Κοινότητα

Πληθυσμός

Πληθυσμός %

Νεοχώρι

2.207

36,70

Αγ. Παρασκευή
(μαζί με Ανθότοπο & Κολομόδια)

1.267
21,1

Ακροποταμιά

547
9,10

Λουτρότοπος

408
6,8

Παχυκάλαμος

607
10,10

Περάνθη

388
6,45

Συκιές

587
9,75

Σύνολο

6.011
100

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001, ο συνολικός πληθυσμός Δημοτικής Κοινότητας Αράχθου ανέρχεται στους 6.011 κατοίκους και αντιπροσωπεύει το 8,07% του πληθυσμού του Νομού Άρτας.

Ни одна разведка в мире не позволит тебе "Шарфы и палантины. Модные изделия своими руками" и пяти минут прожить после "Без маски Майкл Джексон Последние годы жизни" того, как купит у тебя этот документ.

Поэтому он хотел подойти к "Основы конфликтологии Учебник" берегу со всевозможными предосторожностями.

Любого и любую из участников хора.

Приобщившись "Американец или Очень скрытный джентльмен" к мудрости и мастерству Синанджу, он ведет себя "ГК РФ ч. 1,2,3,4" как жалкий дилетант.

В тот момент я испытал неземное блаженство.

Римо напомнил себе, "Запекаем в духовке В праздники и каждый день" что необходимо сосредоточиться.

Πρόσφατα Άρθρα