Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Φωτεινού

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ
Στης ζωής τον μεγάλο αγώνα
ξεκινάς στον καινούργιο αιώνα
Φωτεινιώτισσα είσαι η πρώτη
που φτερούγες δίνεις στη νιότη.
Πήρες στα χέρια σου πια το τιμόνι
ω! Φωτεινιώτισσα είσαι η μόνη
με καρδιά από αγάπη γεμάτη
είσαι η νέα η Λυσιστράτη.
Ω ! Φωτεινιώτισσα είσαι ωραία
δίνεις αγώνες είσαι σπουδαία
σκύβω μπροστά σου με σεβασμό
και κάθε έργο σου θα το τιμώ.
Θεοχάρης Σπύρου

Στις 18 Ιανουαρίου 1999, πέντε γυναίκες Φωτεινιώτισσες, παρουσιάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Άρτας και κατέθεσαν τα χαρτιά: αίτηση, ένα Πρακτικό που υπέγραψαν 23 ιδρυτικά μέλη και ένα Καταστατικό.
Ήθελαν να ιδρύσουν Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών στο Φωτεινό.
Οι πρωτοπόρες αυτές γυναίκες ήταν οι εξής: Θεοδώρα Κασσελούρη του Σταύρου, Ευαγγελία Μασούρα του Θωμά, Παναγιώτα Τριανταφύλλου του Ανδρέα, Φελέκη Βασιλική του Χρυσοστόμου και Αγγελική Σιάκα του Σπύρου. Ήταν το προσωρινό Δ.Σ του Συλλόγου.
Στις 18 Φεβρουαρίου το Πρωτοδικείο Άρτης επικύρωσε την ίδρυση Σωματείου με την επωνυμία:
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΩΤΕΙΝΙΩΤΙΣΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ».
Στις 18 Μαρτίου 1999, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση που έδωσε το πρώτο αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο, το εξής:
Πρόεδρος – Φωτεινή Σιάκα
Αντιπρόεδρος – Παρασκευή Κασσελούρη
Γραμματέας – Αννούλα Τριανταφύλλου-Χέλη
Ταμίας – Βασιλική Φελέκη
Μέλος – Ιωάννα Τριανταφύλλου

Ο Σύλλογος έχει έδρα το Φωτεινό και διακριτικό τίτλο «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ». Η σφραγίδα του είναι στρογγυλή και γράφει ολόγυρα την επωνυμία του και το έτος ιδρύσεώς του στο κέντρο.
Από το 2000 στεγάζεται στο εκκλησιαστικό κατάστημα (πρώην Δημοτικό Σχολείο Φωτεινού) με την άδεια της Μητροπόλεως Άρτας.
Μέλη του Συλλόγου μπορεί να είναι όσες γυναίκες είναι γραμμένες στο Δημοτολόγιο Φωτεινού ή έλκουν την καταγωγή τους από το Φωτεινό και έχουν νόμιμα προσόντα, ήτοι είναι 18 ετών και αποδέχονται τους σκοπούς του Σωματείου.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλλει με την δράση των μελών του:
Στην πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Φωτεινού και ιδιαίτερα των γυναικών, με την ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή στον τρόπο ζωής, σύγχρονης πολιτιστικής αντιλήψεως.
Στην ανάπτυξη κοινωνικής αγωνιστικής συνειδήσεως για μια καλύτερη ζωή, βασισμένη στην εθνική λαϊκή αντίληψη.
Στην ανάπτυξη αισθημάτων ευθύνης, ευγενικής άμιλλας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, με βάση την αγάπη προς τους συνανθρώπους και το σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου.
Στην μελέτη, προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων του Φωτεινού και ιδιαίτερα των προβλημάτων των γυναικών και ενημέρωση πάνω στα ευρύτερου ενδιαφέροντος κοινωνικά προβλήματα της χώρας όπως αυτά εμφανίζονται στην περιοχή του Φωτεινού.
Στην δημιουργία μεταξύ των μελών του, πνεύματος κοινωνικής υπευθυνότητας, με βάση τη δημοκρατική ιδεολογία, την ελευθερία και τον αλληλοσεβασμό.
Στην πάσης φύσεως συνεργασία με ομοειδή σωματεία
Ο σκοπός του συλλόγου πραγματοποιείται με κάθε νόμιμο τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρονται διαλέξεις, συζητήσεις ενημερωτικές καμπάνιες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδρομές, δημοσιεύσεις, προκηρύξεις διαγωνισμών και βραβείων, η δημιουργία βιβλιοθήκης, συμμετοχή στις εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών φορέων της περιοχής, ισότιμη συνεργασία με άλλους συλλόγους που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς κ.λ.π.

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πόροι του συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών, το δικαίωμα εγγραφής, τυχόν έκτακτες εισφορές που θα υποβάλλει η Γενική Συνέλευση, δωρεές, ενισχύσεις του κράτους, του Δήμου, άλλων νομικών προσώπων και γενικά τρίτων και έσοδα από εκδηλώσεις, εράνους που γίνονται νόμιμα στο ταμείο του συλλόγου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Από την πρώτη του κιόλας συνεδρίαση το Δ.Σ αποφάσισε να ζητήσει από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο την παραχώρηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (που τότε είχε το κακό του το χάλι) για να στεγαστεί. Και μέχρι να γίνει αυτό, έκανε τις συνεδριάσεις του στο Κοινοτικό Κατάστημα ή στα σπίτια των μελών του Δ.Σ.
Στη δεύτερη συνεδρίαση (24-3-1999) πήρε αποφάσεις για
την πρώτη Τιμητική προς το πρόσωπο του ιερέα Μάρκου Κασσελούρη για τα 50 χρόνια προσφοράς του στο χωριό μας.
την υδροδότηση της βρύσης στην πλατεία του χωριού.
να ψάλλουν τα Πάθη του Κυρίου στα σπίτια του χωριού το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
αίτηση στο Νομάρχη και στο Δήμαρχο για επιχορήγηση του Συλλόγου…
Ακολούθησαν πολλές συνεδριάσεις από τότε (βρισκόμαστε κοντά στις 100 σήμερα) και κάθε φορά, με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό παίρνονταν αποφάσεις για εκδηλώσεις και έργα που επρόκειτο να υλοποιηθούν σύντομα. Έτσι λειτούργησε μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών του Φωτεινού.
Σχετικά με το πολιτιστικό έργο που μέχρι σήμερα έχει επιτελεστεί, θα αναφερθούμε επιγραμματικά, ενώ θα σταλθούμε για λίγο σε κάποια κομμάτια που θεωρούμε πιο σημαντικά και που θα μπορούσαν, ίσως, να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση από άλλους Συλλόγους που έχουν τη διάθεση για προσφορά στον τόπο τους.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Επισκευή και διαμόρφωση του κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου όπου με τη βοήθεια του εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του παπά-Γιάννη προσωπικά, έγινε κατοικήσιμος ο χώρος που στεγάζεται από το 2000 ο Σύλλογος. Εξοπλισμός του χώρου και με τη συνδρομή του αξιότιμου Νομάρχη Άρτης κ.Ρίζου. Αργότερα, με προσφορές πολιτισμένων και ανοιχτόμυαλων ανθρώπων και με πολλή προσωπική εργασία και μεγάλο κόστος, έγινε επέκταση του κτιρίου με προσθήκη δύο w . c και ενός βοηθητικού χώρου (κουζίνα). Και τώρα βρίσκεται υπό κατασκευή στέγαστρο με κέραμο-σκεπή (υπόστεγο) στην πρόσοψη του κτιρίου.
Υδροδότηση της βρύσης στην πλατεία του χωριού
Τοποθέτηση ρολογιού στο καμπαναριό της εκκλησίας.
Προσφορά 6 μικρών πολυελαίων στην εκκλησία
Σιντριβάνι στην παιδική χαρά της εκκλησίας.
Τοποθέτηση πεζουλιού γύρω από τον πλάτανο στην αυλή της εκκλησίας και πλακόστρωση με πέτρα τμήματος της πλατείας.
Διαχωριστικά κολωνάκια στην εκκλησία.
Οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 12 εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.
Φιλανθρωπικές εξορμήσεις με δώρα, τρόφιμα και είδη ρουχισμού.
Τιμητικές προσωπικοτήτων:
Του (μακαριστού σήμερα) παπά-Μάρκου Κασσελούρη (1999).
Της υπερπολύτεκνης Φωτεινιώτισσας μάνας με τα 12 εν ζωή παιδιά, Ελευθερίας Κ.Τριανταφύλλου, εκδήλωση που τίμησαν ο Σεβασμιότατος Μητρο-πολίτης Άρτας κ.κ.Ιγνάτιος και ο Πρόεδρος Πολυτέκνων κ.Παπαμιχαήλ. (1999).
Των εν ζωή Προέδρων της πρώην Κοινότητας Φωτεινού (2000). Τα πρόσωπα που διετέλεσαν Πρόεδροι και τιμήθηκαν από το Σύλλογο Γυναικών είναι: Σταύρος Κασσελούρης, Αθανάσιος Τριανταφυλλής, Παναγιώτης Σιάκας, Σπυρίδων Σιάκας και Θωμάς Πανέτας.

Γιορτή Δασκάλου και Μαθητή όπου μαζί με τους νεοεισαχθέντες Φωτεινιώτες σπουδαστές, τιμήθηκαν και όλοι οι δάσκαλοι που είχαν διδάξει στο Δημοτικό Σχολείο του Φωτεινού από της ιδρύσεώς του, σύμφωνα με τα αρχεία που πήραμε από την Α/βάθμιο Εκπαίδευση.
Κάθε χρόνο, επιβραβεύονται οι Νέοι του Φωτεινού που εισάγονται σε Ελληνικά Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, και μαζί με τα συγχαρητήρια, τις ευχές, τα λουλούδια και τα δωράκια, οι Νέοι παίρνουν και από ένα συμβολικό ποσό (50 Ευρώ)

Ο Σύλλογος φιλοξενεί από τον Απρίλιο του 2001 το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που διενεργεί το Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης και στόχο έχει την πρόληψη κυρίως, και την διατήρηση ή επανάκτηση της υγείας των κατοίκων του Φωτεινού. Αρκετές φορές έχει προσκαλέσει επιστήμονες ομιλητές για διαλέξεις σχετικά με την Υγεία και την πρόληψη. Ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Άρτης κ. Νίκος Δαφόπουλος, τίμησε κατ’ επανάληψη το Σύλλογο και το Φωτεινό με την παρουσία του και πρόσφερε απλόχερα τις εξαιρετικές γνώσεις του, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό στο Πρόγραμμα. Από το 2002 ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο Φωτεινού το «Σεμινάριο Επικοινωνίας». Υπεύθυνη του Προγράμματος στο Φωτεινό είναι η Φωτεινιώτισσα κα.Άννα Τριανταφύλλου-Χέλη γιατρός του Κέντρου Υγείας Άνω Καλεντίνης.
Στο πλευρό της όλης προσπάθειας βρίσκεται ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άνω Καλεντίνης, Ιατρός κ.Μιχάλης Βενέτης, ο οποίος με κάθε τρόπο παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη και διευκόλυνση για την επιτυχή διεξαγωγή του Προγράμματος. Ο ίδιος μάλιστα, αρκετές φορές έχει αναπτύξει θέματα Προληπτικής Ιατρικής σε ανοιχτές ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, και τον Ιούλιο του 2004 απένειμε στους 15 απόφοιτους του Α΄ Κύκλου Αναμνηστικά Διπλώματα.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος συμμετέχει στο καρναβάλι του Δήμου Κομποτίου στο Κομπότι με έξυπνες και διδακτικές παρουσιάσεις. Το 2005 παρουσίασαν την παγκοσμιοποίηση όπως την βλέπουν οι γυναίκες του Φωτεινού, παρουσίαση που έφερε στο Σύλλογο συγχαρητήρια επιστολή από τον Αντιδήμαρχο κ.Τάκη Κολιούλη. Επίσης οι μασκαράδες με τύμπανα περιφέρονται από πόρτα σε πόρτα του χωριού με τάξη και πάντα κάτω από τις οδηγίες του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Τα κούλουμα ο σύλλογος τα εορτάζει κάθε χρόνο με επισημότητα. Προσφέρει δωρεάν λαγάνα, φασουλάδα, χαλβά, ελιές, κρασί και χορό. Την ημέρα αυτή γίνεται στο Φωτεινό σωστό πανηγύρι.
Σε μία προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας του Φωτεινού, έχει προβάλει ταινίες μικρού μήκους εκπαιδευτικές που σκοπό έχουν τη θωράκιση των νέων απέναντι σε σύγχρονους πειρασμούς (ουσίες), σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλκοόλ κ.λ.π.

Δύο φορές το χρόνο (παραμονή πρωτοχρονιάς και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής) οι γυναίκες του Συλλόγου περιδιαβαίνουν τα σπίτια του Φωτεινού και ψάλλουν τα Κάλαντα και τα Πάθη του Κυρίου, αντίστοιχα, διατηρώντας έτσι τα έθιμα του τόπου, αλλά και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ταμείο του Συλλόγου.

Εδώ και 4 χρόνια προσκαλεί τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιππιάδας για τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας ανήμερα το 15 Αύγουστο που γιορτάζει, και μάλιστα νεαρές Φωτεινιώτισσες, ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές του Συλλόγου κρατούν την εικόνα και με τη συνοδεία της μουσικής οδηγούν την πομπή σε δρόμους του χωριού.
Εκείνη είναι και η μοναδική ημέρα του χρόνου που «κατεβαίνει» από τη θέση της η Σημαία του Συλλόγου και βγαίνει για να ακολουθήσει τη Λιτανεία. Επίσης, τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την ακολουθία του Επιταφίου.
Συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς (Δήμο Κομποτίου, τον Σύλλογο A πανταχού Φωτεινιωτών) για την δημιουργία απαραιτήτων έργων στο Φωτεινό.

Συμμετέχει σε ημερίδες και συνέδρια και ενημερώνεται για ιστορικά και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους του Φωτεινού και κυρίως για τα προβλήματα των γυναικών.
Έχει σελίδα με τα δρώμενα του συλλόγου στην εφημερίδα «Φωτεινό Πολιτιστικά» που εκδίδει ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Φωτεινιωτών Άρτας» που λειτουργεί παράλληλα.
Συμμετείχε ενεργά μαζί με τους άλλους τοπικούς φορείς στην προσπάθεια για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου στο Φωτεινό.
________________________________________

To νέο Δ.Σ. του Συλλόγου (εκλογές 6/1/03) αποτελείται από τις:
Άννα Τριανταφύλλου,
Αγγελική Σπ. Σιάκα,
Ευαγγελή Θ. Μασσούρα,
Ευαγγελή Γ. Κασσελούρη και Ρούλα Κ. Πανέτα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θεοχάρης Σπύρου

Πρόσφατα Άρθρα