Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτα

Site: http://www.mps-peta.gr/

parousiasi_bibliou

Παρουσίαση Βιβλίου

 

Το πολιτιστικό κίνημα στο Πέτα έχει ζωή 34 χρόνια. Κύριος φορέας και εκφραστής αυτής της πολιτιστικής δημιουργίας είναι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτα. Η ίδρυση του Συλλόγου έγινε το 1975 από μια ολιγομελή ομάδα ντόπιων με έντονο ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Στα άρθρα 1 και 2 του καταστατικού ίδρυσης ορίζονται η επωνυμία, η έδρα και οι σκοποί του Συλλόγου ως εξής:

Άρθρο 1ο

Ιδρύεται Σύλλογος με την επωνυμία «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΑ». Ο Σύλλογος έχει έδρα τον Δήμο Πέτα Άρτας.
Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στρογγυλή, όπου αναγράφεται κυκλικά η ονομασία του και στο εντός υπάρχουν δυο φύλλα ελιάς, ένα ανοιχτό βιβλίο και μια πένα.

Άρθρο 2ο

Ο σκοπός του Συλλόγου είναι Επιμορφωτικός, Πολιτιστικός και Κοινωνικός.

Σκοποί του Συλλόγου είναι:

1.Η διάσωση, διάδοση και προβολή της λαϊκής παράδοσης.
2.Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της πόλης
3.Η ενημέρωση της κοινής γνώμης του τόπου μας πάνω σε θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά μας, τις τέχνες και γενικότερα κοινωνικά ζητήματα.
4.Η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης στο εξωτερικό, η γνωριμία με τις πολιτιστικές αξίες άλλων λαών καθώς και η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μαζί τους.
5.Η συνεργασία και επικοινωνία του Συλλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σπουδαστικούς, επιστημονικούς, πνευματικούς, εργατικούς, αγροτικούς, αθλητικούς απόδημου Ελληνισμού Συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς, που έχουν κοινούς ή παρεμφερείς σκοπούς για την προώθηση των κοινών σκοπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
6.Η ελεύθερη διακίνηση και διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτιστικών ιδεών στον κοινωνικό χώρο.
7.Να παίρνει θέση στα γενικά προβλήματα του Δήμου μας και να διεκδικεί την λύση και την δικαίωσή τους.
8.Η συμβολή με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν πενταμελές και απαρτιζόταν από τους:

Αναγνωστάκη Κων/νο
Γαλάζιο Νικόλαο
Κόκκα Γεώργιο
Στάμο Κων/νο και
Φώτη Θεόδωρο

Το τωρινό Δ.Σ. είναι εξαμελές:

Φώτη Ευαγγελία, Πρόεδρος
Κακαριάρης Ευστάθιος, Αντιπρόεδρος
Κυρούλη Χριστίνα, Γραμματέας
Ζέρβα Ελευθερία, Ταμίας
Καραμπάς Ευάγγελος, Έφορος υλικού
Ροβίνας Ευάγγελος, Έφορος  εκδηλώσεων

Στα 35 περίπου χρόνια ζωής του, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτα συμμετέχει με δυναμισμό στα κοινά του τόπου προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτισμό, ενώ αποτελεί παράδειγμα για την πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού Άρτας.

Αποκορύφωμα της δράσης του Συλλόγου αποτελούν οι εκδηλώσεις ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη μνήμη των Φιλελλήνων που έπεσαν στη Μάχη του Πέτα, η οποία έγινε στις 4 Ιουλίου 1822 μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων-Φιλελλήνων και των Τούρκων και κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων.

 xoreutiko_fillelinia

Χορευτικό στα Φιλελλήνια

ekdomi_meteora

Εκδρομή στα Μετέωρα

 

Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου

 Απώτερο σκοπό έχουν τη διάσωση και διατήρηση της Λαϊκής και Λαογραφικής παράδοσης. Διδάσκονται χοροί απ' όλη την Ελλάδα. Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του Συλλόγου ακόμη και σε διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ.
      Για το σχολικό έτος 2010-2011 το χορευτικό του Συλλόγου αποτελούνταν από 6 τμήματα, στα οποία συμμετέχουν συνολικά εκατόν δέκα άτομα  παιδιά και ενήλικες.
      Αναλυτικότερα, λειτουργεί ένα τμήμα όπου συμμετέχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας ως και παιδιά Δευτέρας Δημοτικού, ένα τμήμα το οποίο  συγκροτούν τα παιδιά Τρίτης και Τετάρτης δημοτικού, στο τρίτο τμήμα συμμετέχουν παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού, ενώ τα παιδιά του Γυμνασίου έχουν ενταχθεί σε ξεχωριστό τμήμα. Για τους ενήλικες λειτουργούν δύο τμήματα, ένα τμήμα ενηλίκων μικτό και ένα τμήμα γυναικών, όπου συμμετέχουν γυναίκες σαράντα ετών και άνω.

 

 

 

Но он почувствовал, что "игровой автомат babushka" Чиун немного растерялся.

Он дал себе слово, что просто так им в руки не дастся.

Операции по импорту конопли, которыми занимался Воджик, служили им прикрытием, а его международные связи давали им возможность перемещать по миру наркотики и деньги.

Он интересовался, скольких мы сможем вооружить по прибытии на место.

С "игровые автоматы вишенки" такелажем управились как следует парусину натянули на рею, фалы закрепили и сделали все, что полагалось; оставалось только поднять и подтянуть "Составление бухгалтерского баланса" парус.

Среди сотрудников отдела не было ни одного в звании ниже полковника.