Ποταμός Άραχθος

Ο Άραχθος ποταμός βρίσκεται στην ανατολική Ήπειρο και ρέει από τα όρη της Πίνδου έως τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει μήκος 143 χιλιόμετρα και αποτελούσε το φυσικό σύνολο μεταξύ της ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας κατά τον 18ο αιώνα.

Στην αρχαιότητα ο ποταμός Άραχθος ονομαζόταν Ίναχος και ήταν πλωτός μέχρι την πόλη Αμβρακία. Το όνομα Ίναχος το οφείλει στον μυθικό αρχαίο βασιλέα του Άργους Ίναχο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο.

Ο ποταμός ξεκινάει νοτιονατολικά του Μετσόβου στο νομό Ιωαννίνων κοντά στην πόλη των Τρικάλων και διαρρέει μεγάλο αριθμό χωριών. Στη συνέχεια, διαπερνά τον νομό της Άρτας και περνά από το φράγμα του Αράχθου (περίπου 20 τετ. χλμ). Το φράγμα αυτό προστατεύει την πόλη από ενδεχόμενη πλημμυρά ενώ προμηθεύει με πόσιμο νερό σχεδόν όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Κοντά στο νοτιοανατολικό τμήματα του φράγματος εντοπίζονται τα χωριά Πέτα και Βλαχέρνα. Ο ποταμός συνεχίζει τη διαδρομή του προς το γνωστό ιστορικό μνημείο της Άρτας, το Γεφύρι της Άρτας., το οποίο είναι φτιαγμένο μόνο από πέτρες.

Τέλος ο ποταμός καταλήγει στον Κόλπο του Αμβρακικού όπου σχηματίζεται το διπλό Δέλτα του Αράχθου και του ποταμού Λούρου. Το σύμπλεγμα αυτό βρίσκεται στην Κοινότητα Κομμένου, νότια της Άρτας. Το Δέλτα του Αράχθου αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενώ διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού μεσογειακού δέλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη περιοχή αυτή εντοπίζεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά, το φοινικόπτερο ή φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber).
Ο ποταμός Άραχθος περιβάλλεται από όμορφα δάση, πηγές με καθαρά νερά, πλατάνια καθώς και εντυπωσιακές, απότομες, βουνοκορφές. Ο ποταμός ρέει μέσα σε μιά μικρή κοιλάδα που αποτελείται από grasslands και έλη ενώ περιβάλλεται από φάρμες. Οι πηγές του Αράχθου καθώς και οι παραποτάμιες πηγές (Μετσοβίτικου, Ζαγορίτικου, Βάρδα και άλλες) ξεκινούν από τα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαβροβούνι καθώς και τα φημισμένα Τζουμέρκα.

Ταξιδεύοντας στην εθνική οδό Αγρινίου - Άρτας, μόλις τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Άρτας, φαίνεται ένα από τα δύο υδροηλεκτρικά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, το Φράγμα Πουρναρίου I. Το τεράστιο αυτό χωμάτινο φράγμα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το Φράγμα του Μόρνου και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ολοκληρώθηκε το 1997 ενώ ακολούθησε η κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Φράγμα Πουρναρίου II.

Ο ποταμός Άραχθος δεν είναι γνωστός μόνο για τη μοναδική οικολογική και περιβαλλοντική του σημασία αλλά και για τις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες που προσφέρει όπως ράφτινγκ και κατασκήνωση. Υπάρχουν τρεις διαδρομές ράφτινγκ που μπορεί κανείς να ακολουθήσει ανάλογα με το επίπεδο του καθένα από διαδρομές για αρχάριους μέχρι για πολύ έμπειρους.

Τέλος, κοντά στον ποταμό διοργανώνεται κάθε χρόνο το ομώνυμο Φεστιβάλ Αράχθου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώνεται μία σειρά από συναυλίες ενώ κόσμος συγκεντρώνεται κοντά στον ποταμό και στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης έτσι ώστε να κοινωνικοποιηθεί, να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες και να αποκτήσει εμπειρίες συνειφασμένες με τις φυσικές ομορφιές του ποταμού και των περιχώρων.

amv-kolpos

 

amv-kolpos2

 

amv-kolpos3

Πρόσφατα Άρθρα